Nederland en Monaco gaan fiscale informatie uitwisselen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft een verdrag getekend met Monaco voor het uitwisselen van fiscale informatie.

Hij tekende het verdrag op 11 januari in Den Haag, samen met Franck Bianchieri, gevolmachtigd minister van Buitenlandse Zaken en Internationale & Financiële Zaken van Monaco. Het verdrag is in lijn met de intensieve aanpak van De Jager van zwartspaarders.

De overeenkomst regelt dat beide landen op verzoek informatie in belastingzaken uitwisselen. Hiermee kan belastingontwijking worden tegengegaan. Het verdrag treedt in werking nadat het in beide landen door het parlement is goedgekeurd.

Staatssecretaris De Jager heeft constant druk uitgeoefend in verschillende internationale verbanden (G20, OESO, EU) voor meer internationale transparantie en gegevensuitwisseling. Bovendien zijn in 2009 een grote hoeveelheid informatie-uitwisselingsverdragen gesloten. Op korte termijn zullen verdragen worden getekend met Belize en Gibraltar. Daarnaast wordt nog onderhandeld met onder andere San Marino, Grenada, Dominica, Costa Rica en Panama.