Nederland en Oman maken afspraken over samenwerking energie en industrie

Nederland en Oman gaan de samenwerking op het terrein van energie en de industrie versterken. Daartoe hebben minister Van der Hoeven en de Omaanse minister van Handel en Industrie, minister Maqbool bin Ali bin Sultan, op 20 januari 2010 een Memorandum of Understanding (MoU) getekend in de Omaanse hoofdstad Muscat.

De MoU omvat onder meer:

  • afspraken over uitwisseling van informatie, bijvoorbeeld waar het gaat om mogelijke gezamenlijke projecten en met betrekking tot energie- en industriële technologie;
  • afspraken om mogelijkheden van wederzijdse investeringen verder te verkennen;
  • afspraken om de mogelijkheden te onderzoeken voor training en uitwisseling van onderzoekers, technici en experts.

Minister Van der Hoeven noemde de ondertekening een belangrijke stap voor de versterking van de betrekkingen met Oman. 'Op terreinen als watertechnologie, energie (ook duurzame), transport en logistiek en onderwijs liggen hier voor Nederlandse bedrijven en instellingen goede kansen,' aldus de minister. Als eerste stap na de ondertekening van de MoU zal een seminar in Oman plaatsvinden.

Waterhuishouding

Minister van der Hoeven en minister Maqbool hebben ook afgesproken samen een studie te financieren naar de waterhuishouding rond Sohar, een industriële haven in het noorden van Oman. Het havenbedrijf Rotterdam is voor 50 procent aandeelhouder in de haven en in de zone. Snelle uitbreiding legt een grote druk op de waterhuishouding van de stad Sohar en de landbouwbedrijven in het achterland. Een consortium van Nederlandse en Omaanse bedrijven en instellingen hebben een studievoorstel gepresenteerd om hier oplossingen voor te vinden.