Ter Horst schrijft aan politiemensen over gezag en uniform

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) schrijft in een brief aan alle politiemensen over het gezag van de politie en over de uitstraling van het uniform. Er komt een nieuwe uniformbroek voor politiemensen op straat.

Open brief van minister Ter Horst aan alle politiemensen

Beste politiemensen,

In de Volkskrant van gisteren stond dat ik zou vinden dat politiemensen vooral een "vriendelijk" imago moeten hebben, en dat ook jullie kleding dat zou moeten uitstralen. En in de Telegraaf van 15 januari suggereerde een vakbondsbestuurder dat ik jullie letterlijk in de kou laat staan door geen thermische onderkleding toe te staan. Het is allebei onzin.

Gezag uitstralen

Ik vind dat de politie in alle omstandigheden met gezag moet optreden. Vriendelijk als het kan, en stevig als dat nodig is. Het publiek moet daardoor waardering, respect en ontzag voor de politie hebben.

Dat gezag moet de politie ook uitstralen, in gedrag en zichtbaar met het uniform. Gezag uitstralen is niet hetzelfde als er stoer of agressief uitzien. Net zoals hulp verlenen niet hetzelfde is als soft doen. Ook hulp verlenen doet de politie met gezag. Het huidige uniform straalt volgens mij de juiste vorm van gezag uit. Niet soft en niet para-militair.

Nieuwe broek en veiligheidsvest

Maar ook moeten politiemensen kleding hebben waarin zij goed kunnen werken. Op dat punt zijn er nog verbeteringen mogelijk: er zijn klachten over de broeken (voor mannen en vrouwen, zomer- en wintervariant) en over het veiligheidsvest. Samen met de politievakbonden werken we daaraan.

Er zijn plannen voor een nieuwe broek voor op straat (een 'operationele pantalon') en voor op kantoor. De broek voor op straat moet meer bewegingsruimte bieden, beter zitten, beter bestand zijn tegen wind, water en vuil, en opzetzakken hebben op de bovenbenen. Er is een prototype gemaakt (zie foto), maar hoe de broek er precies uit gaat zien moet blijken na draagproeven en definitieve goedkeuring in overleg met de vier politiebonden.

Ook moet er een nieuw veiligheidsvest komen, want het huidige vest is te warm en zit niet goed als je in de auto of op een motor zit. We zoeken daarbij naar een goed vest dat onder het overhemd wordt gedragen, maar wie weet is er ook een vest te vinden dat over het overhemd komt. De kans op dat laatste lijkt overigens minder groot.

Dan het ondergoed. Al sinds jaar en dag zit er geen landelijk voorgeschreven ondergoed in het basispakket kleding. Dat was vroeger al niet zo, en met de introductie van het nieuwe uniform een paar jaar geleden bleef dat zo. Wel kunnen de korpschefs de mogelijkheid bieden om als dat nodig is speciale onderkleding te verstrekken of te betalen, bijvoorbeeld thermisch ondergoed. De korpsen hebben de manier van bestellen per 1 januari veranderd, voor bijzondere bestellingen moet je nu bij je eigen korps zijn.

Het maken van een goede keuze en het aanschaffen van nieuwe spullen kost wel even tijd. Dus helaas, het is geen kwestie van volgende week of volgende maand. Maar dát er nieuwe broeken en veiligheidsvesten komen, staat wel vast. Zodat jullie allemaal goed, veilig en met gezag jullie werk kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Guusje ter Horst
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bijlagen: