Cramer bezoekt energiebesparende bedrijven

Minister Cramer vindt dat bedrijven Kargro, GSU en Margriet goed bezig zijn met energiebesparing. Zij heeft hen daarom samen met Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, extra in het zonnetje gezet tijdens haar werkbezoek van woensdag 20 januari.

De bedrijven hebben voor hun inspanningen een energiebesparingsplakkaat ontvangen. Een van de bezochte bedrijven is bandenspecialist Kargro. De vernieuwingsafdeling van Kargro voorziet gebruikte bedrijfswagenbanden van een nieuw loopvlak. Een vernieuwde truckband verbruikt aanzienlijk minder aardolie en grondstoffen vergeleken met een nieuwe band en stoot daardoor minder van het broeikasgas CO2 uit.

Cramer maakte ook kennis met verwarmingsbedrijf GSU en bloembinderij Margriet. GSU is gespecialiseerd in duurzame energieproducten, zoals zonneboilers en HR-ketels. Het bedrijf heeft via de gemeente Houten een energieonderzoek (energiecentrum.nl) laten uitvoeren van het Energiecentrum MKB. GSU heeft daarna energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van ledverlichting en veegschakelaars.

Ook bloembinderij Margriet liet een energiescan maken om op een slimme manier energiebesparende maatregelen te treffen.

Samen voor energiebesparing

Overheid en bedrijfsleven trekken samen op om MKB'ers te steunen bij energiebesparing. VROM heeft daarvoor speciaal het beleidsprogramma ‘Stad & MKB’ - Ondernemen in Energie’ opgericht. Dit ondersteunt gemeenten bij hun aanpak. In 2012 moet minstens driekwart van de gemeenten actief beleid voeren om energiebesparing bij het mkb te bevorderen.

Agentschap NL, voorheen SenterNovem, voert het programma uit.