Haïtiaanse adoptiekinderen aangekomen in Nederland

Op de vliegbasis Eindhoven zijn 92 Haïtiaanse adoptiekinderen en hun begeleiders aangekomen, en overgedragen aan hun adoptie-ouders. Ze waren in de nacht van woensdag op donderdag vertrokken uit Port-au-Prince met een vliegtuig dat was gecharterd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is de president van Haïti zeer erkentelijk dat hij onder deze verschrikkelijke omstandigheden toestemming heeft gegeven de kinderen versneld te laten adopteren. “Maar bovenal ben ik blij dat de ouders en de kinderen nu samen hier een nieuw leven kunnen opbouwen.”

Het primaire doel van deze reis was het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van de Haïtiaanse kinderen die al in de procedure zaten voor adoptie door Nederlandse ouders. Het ministerie van Justitie heeft de versnelde adoptie op verzoek van de Nederlandse Adoptie Stichting en Vereniging Wereldkinderen mogelijk gemaakt.

Het vliegtuig met hulpgoederen en een begeleidingsteam van deskundigen, waaronder consulaire medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, was maandag vanaf Schiphol naar het rampgebied vertrokken.

Medewerkers van de adoptie-organisaties, Buitenlandse Zaken, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en van het Nederlandse Urban Search and Rescue team vervoerden de kinderen onder begeleiding van Nederlandse mariniers per bus vanuit hun weeshuizen naar het vliegveld van Port-au-Prince.