Haïtiaanse adoptiekinderen aangekomen op Vliegbasis Eindhoven (video)

Een vliegtuig met 92 adoptiekinderen uit Haïti en hun begeleiders is vanmiddag geland op Vliegbasis Eindhoven. Daar zijn de kinderen overgedragen aan hun Nederlandse adoptieouders. De kinderen werden gisteren door Nederlandse mariniers vanuit hun weeshuis begeleid naar het vliegveld van Port-au-Prince, van waar ze via Curaçao doorvlogen naar Nederland.

Het toestel van Arke Fly vertrok afgelopen maandag, op initiatief van de Nederlandse Adoptie Stichting en Vereniging Wereldkinderen, in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, vanaf Schiphol naar het rampgebied. Naast hulpgoederen was op die vlucht ook een begeleidingsteam van deskundigen aan boord. Het primaire doel van deze reis was het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van de Haïtiaanse kinderen, die al in de adoptieprocedure voor Nederlandse ouders zaten. Daarnaast vlogen 14 Haïtiaanse kinderen mee die voor adoptie in Luxemburg in aanmerking komen.

Rustige ontvangst

Afgelopen zondag bleek Vliegbasis Eindhoven al een geschikte plek voor kinderen en adoptieouders om in alle rust met elkaar kennis te maken. De ontvangsthal, waar normaal uitgezonden militairen vertrekken en aankomen, biedt voldoende ruimte om elkaar, onttrokken aan de buitenwereld, in de armen te sluiten. Zondag kwamen er de eerste Nederlandse evacués en adoptiekinderen uit het door een aardbeving getroffen gebied aan.

Voorbereidingen

Defensiepersoneel dat normaal werkzaamheden als bagageafhandeling verricht, haalde vandaag de kinderen uit het vliegtuig en bracht ze naar de terminal. De vliegbasis was dan ook goed voorbereid op de landing van het vliegtuig. Naast de gebruikelijke militaire inzet zoals verkeersleiding, brandweer, bewaking en medisch personeel, was extra inzet geregeld om een rustige aankomst van de kinderen mogelijk te maken.