Luchtmacht haalt reddingsteam op uit rampgebied Haïti

Het Nederlandse Urban Search And Rescue (USAR) team dat momenteel in het rampgebied in Haïti werkzaam is om mensen onder het puin te redden, wordt door een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht opgehaald. Hetzelfde transporttoestel was eerder ingezet om het reddingsteam richting Haïti te brengen en de eerste overlevenden en adoptiekinderen naar Nederland te evacueren.

Op de heenvlucht neemt het toestel hulpgoederen mee. Het transporttoestel wordt zondag 24 januari om 10.30 uur lokale tijd op Vliegbasis Eindhoven terug verwacht.

Een van de taken van de luchttransportvloot van Defensie is het ondersteunen van humanitaire en crisisbeheersingssituaties, waar ook ter wereld. In het verleden is de KDC-10 onder meer ingezet voor het vervoer van hulpgoederen en medicijnen in het door natuurrampen getroffen Sumatra (Indonesïe), Pakistan en Iran. Ook evacueerde het transportvliegtuig in 2006 Nederlanders uit Libanon toen daar het conflict uitbrak.

De KDC-10 is het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en is ondergebracht bij 334 Squadron met Vliegbasis Eindhoven als thuisbasis.