Nederland steunt logistieke operatie VN op Haïti

Minister Koenders heeft besloten om €1 miljoen die reeds toegezegd was aan de Verenigde Naties, in te zetten voor het versterken van de logistieke capaciteit van de VN.

De logistieke operatie van de VN omvat transport (vrachtwagens, helikopters en levering van brandstof), opslag en personeel en wordt uitgevoerd onder leiding van het Wereldvoedselprogramma (WFP). De VN vraagt hiervoor in totaal 33 miljoen dollar, waarvoor tot nu toe nauwelijks bijdragen van donoren zijn ontvangen. “Logistiek is het grootste obstakel in deze fase van de hulpverlening. Het is daarom cruciaal dat Nederland de VN juist hierin steunt," aldus Koenders.

De VN heeft inmiddels opslagruimte in gebruik genomen en een humanitair basiskamp opgezet waar ongeveer 200 humanitaire hulpwerkers kunnen worden ondergebracht. Vanaf dit weekend opereren transporthelikopters om moeilijk te bereiken gebieden te voorzien van hulp. Ook wordt een luchtbrug gevormd vanuit de Dominicaanse Republiek met WFP-transportvliegtuigen. Naar verwachting is de zuidelijke pier van de haven van Port-au-Prince komende week weer operationeel.

Koenders pleit voor de benoeming van een goede opvolger voor de vorige week omgekomen Speciale Vertegenwoordiger van de VN, de Tunesiër Hedi Annabi die hij persoonlijk kende. “Haïti moet deze kans benutten om een einde te maken aan de spiraal van geweld, corruptie en armoede die het land al zo lang in zijn greep heeft."

De VN-missie MINUSTAH die sinds 2004 actief is in Haïti, moet versterkt worden voor de wederopbouwfase. Gisteren nam de VN-Veiligheidsraad het besluit om 3.500 extra troepen te sturen. "Voor de wederopbouw moet er een belangrijke coördinerende rol komen voor de VN, uiteraard in nauwe samenwerking met de Haïtianen zelf. Er moet nu een nieuw begin worden gemaakt", zegt minister Koenders.