Participatiedag inspirerend, levendig en dynamisch

Het thema van de dag was ‘Publieksparticipatie: hoe doe je dat?’ De ruim 120 deelnemers waren professionals die publieksparticipatie toepassen in hun werk.

Spelshow

Het programma van de Participatiedag van 19 januari had de vorm van een spelshow. Spelleider van de Participatieshow was cabaretier Dolf Jansen. De deelnemers aan de spelshow waren ingedeeld in zes teams die in drie ronden en in wisselende samenstelling om de Participatieprijs streden.

Winnaar

Elke ronde had een thema dat direct aansloot bij wat er nu leeft rond publieksparticipatie, ingeleid door een deskundige spreker. Na elke ronde gingen de teams aan de slag met een opdracht. De deskundige jury gaf punten aan de beste drie teams. Uiteindelijk kwam Erik van Berge Henegouwen Projectleider Verkenningen en Planstudies van Rijkswaterstaat als winnaar uit de bus. Hij ontving de Publieksparticipatiebokaal van jurylid Pieter Tops, expert publieksparticipatie, en de waardecheque voor een consult bij het Centrum Publieksparticipatie uit handen van de directeur van het CPP, Mirjam Westgeest.

Invalshoek

De drie inleidende sprekers spraken ieder vanuit hun eigen specifieke invalshoek. Donné Slangen, projectdirecteur Sneller en Beter, besprak ‘Hoe committeer ik bestuurders aan participatie?’. Elly van Kooten, programmadirecteur Wijken bij VROM, hield een inleiding over het thema ‘Wie zijn mijn doelgroepen en hoe houd ik ze betrokken?’. André van der Zande ten slotte, secretaris-generaal LNV, behandelde ‘Hoe zet ik nieuwe media optimaal in?’

Vervolg

Na afloop van de spelshow was er veel te bespreken. Deelnemers wisselden onderling ervaringen uit. Met participatiecoaches, ervaringsdeskundigen uit overheid en markt, werd één op één van gedachten gewisseld over vragen die deelnemers bij inschrijving voor de Participatiedag hadden ingediend. Gezien het verloop en het succes van deze Participatiedag zal het niet bij deze ene keer blijven, een vervolg ligt voor de hand.

Meer informatie: Centrum voor Publieksparticipatie