Programmaleider voor vermindering toezicht

James van Lidth de Jeude is benoemd tot programmaleider herziening van het interbestuurlijke toezicht. Hij is zijn werkzaamheden al begonnen.

Binnen het programma Herziening Interbestuurlijk Toezicht richten het ministerie van BZK, VNG en IPO zich gezamenlijk op het verminderen en verbeteren van het toezicht op provincies en gemeenten. De doelstellingen zijn: vermindering van de bestuurlijke drukte, vermindering van de administratieve lasten van het interbestuurlijke toezicht en de overdracht van het toezicht van rijk naar provincies, in combinatie met meer en betere horizontale verantwoording en kwaliteitsborging.

Van Lidth de Jeude

James van Lidth de Jeude legt in zijn nieuwe functie de nadruk op samenwerking en vertrouwen. De kern van de herziening van het interbestuurlijk toezicht is volgens hem dat gemeenten meer verantwoordelijkheid krijgen voor een goede uitvoering van hun taken. Hij vindt het een goede zaak dat bestuurslagen door de herziening meer gelijkwaardig worden.

Drs. James van Lidth de Jeude (64) was van 1994 tot 1 juli 2007 burgemeester van de gemeente Deventer. Hij was lid van de commissie Brinkman voor de sanering van specifieke uitkeringen en voorzitter van een interbestuurlijke stuurgroep planning en control.