Borsboom nieuwe commandant Koninklijke Marine (video)

Vice-admiraal Matthieu Borsboom is de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten. Hij volgde vandaag luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk op, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. De ceremoniële commando-overdracht vond plaats in Den Helder tegen het decor van opgestelde militairen, het vlaggenschip Hr. Ms. Tromp, het multipurposefregat Hr. Ms. van Speijk en het amfibisch transportschip Hr .Ms. Johan de Witt.

Zuiderwijk zei trots te zijn op de mannen en vrouwen van de marine, die elke keer tot het uiterste gaan om een prima product te leveren. “Door jullie inzet en motivatie konden onze schepen en mariniers als één team hun belangrijke missies uitvoeren, op en vanuit zee.” Enige bezorgdheid uitte de scheidend commandant ook. Hij doelde daarbij vooral op de prestaties die Defensie de afgelopen jaren heeft geleverd, ondanks de toenemende druk van bezuinigingen en reorganisaties. “Ik durf te stellen dat een gevaarlijke grens wordt genaderd."

Borsboom

De nieuwe marinecommandant rondde in 1981 zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine af. Gedurende zijn loopbaan vervulde hij diverse operationele- en staffuncties. Hij was onder meer commandant van Hr. Ms. Tjerk Hiddes en Hr. Ms. Van Speijk. In 2007 werd Borsboom benoemd tot Directeur Operationeel Beleid Behoeftestelling en Plannen. In zijn laatste functie, van november 2008 tot november 2009, was hij uitgezonden naar Afghanistan, waar bij Deputy Chief of Staff Stability was op het hoofdkwartier van ISAF in Kabul.

Het commando over de Koninklijke Marine is vrijdag 22 januari 2009 door luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk overgedragen aan vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Groot ceremonieel vandaag in Den Helder. Luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk droeg het commando over de zeestrijdkrachten over aan vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Veiligheid

“De marine wordt gemaakt door mensen!”, zo sprak Borsboom vandaag. “Het zijn de mensen van de vloot, mariniers en het burgerpersoneel die het werk doen. Die bijdragen aan onze maritieme veiligheid en die bijdragen aan de veiligheid op en vanuit zee (…) Ik zal mij inzetten voor het hart van het Commando Zeestrijdkrachten: de integrale, flexibele capaciteit van vloot- en marinierseenheden.”

Ceremonieel

De Marinierskapel der Koninklijke Marine luisterde de plechtigheden muzikaal op. 3Lynx-helikopters van het Defensie Helikopter Commando en een Belgische Alouette verzorgden een fly-by. De Koninklijke Marine werkt intensief samen met de Belgische marine. Naast tal van hoge gasten uit binnen- en buitenland, woonden staatssecretaris Jack de Vries, secretaris-generaal Ton Annink en Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm de commando-overdracht bij.