Nieuwe politiepost in Uruzgan geopend

Een nieuwe politiepost is gisteren in Sorgh Morgab in de provincie Uruzgan geopend. Deze zogenoemde Police Sub Station (PSS) markeert een belangrijke stap richting een verbeterde veiligheidssituatie binnen de provincie. Ook draagt de post bij aan de toenemende professionaliteit van de Afghaanse politie (ANP).

Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Marc van Uhm en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar waren bij de plechtige openingsceremonie aanwezig. Ook vele lokale leiders woonden de opening bij waaronder Asadullah Hamdam, de gouverneur van Uruzgan, en Jama Gul, het hoofd van de politie in Uruzgan.

Groei politiemacht

In een gezamenlijke toespraak tot de aanwezigen benadrukten Van Uhm en Rentenaar het belang van de nieuwe politiepost. “4 jaar geleden was het ondenkbaar om met alle aanwezigen een politiepost te openen in Oost-Derafshan. Veiligheid was er niet en het Afghaanse leger en politie waren nog amper aanwezig in Uruzgan. Inmiddels is de ANP in Uruzgan uitgegroeid tot een politiemacht van meer dan 1600 agenten”, aldus Van Uhm.

Meer blauw op straat

In de afgelopen 4 jaar is de stabiliteit en veiligheid dusdanig verbeterd dat ook in dit gebied een politiepost is gebouwd met Nederlands geld en steun van het Provinciaal Reconstructie Team. Rentenaar: “Vanuit deze politiepost zal de ANP veiligheid brengen. De politie werkt tussen de bevolking, voor de bevolking en samen met de bevolking. Ook in Uruzgan werkt het concept van meer blauw op straat”.

Dit is de 4e van de geplande 10 Police Sub Stations in Uruzgan. Eerder werden de PSS Chekzai en PSS Dizak in het district Deh Rawod en het PSS Zarab in het district Chora geopend. De bouw van de politieposten is betaald door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.