Veel drinken en blowen vergroot risico op schooluitval

Overmatig gebruik van softdrugs en alcohol door jongeren leidt tot spijbelen, slechtere schoolprestaties en gebrekkige schoolmotivatie.

Overmatig gebruik van softdrugs en alcohol door jongeren leidt tot spijbelen, slechtere schoolprestaties en gebrekkige schoolmotivatie. Uiteindelijk vergroot veel blowen en drinken het risico op voortijdig afbreken van school. Dat zijn de conclusies van het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht die hun onderzoek vandaag overhandigden aan staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Een risicofactor die in het kader van voortijdig schooluitval tot op heden nauwelijks is onderzocht is cannabis- en alcoholgebruik. Om die kennislacune weg te nemen hebben de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid het Trimbos Instituut gevraagd onderzoek te doen naar de relatie tussen uitval tussen deze factoren. Het is nu voor het eerst dat de relatie tussen alcohol- en cannabisgebruik en schoolproblemen wetenschappelijk is bevestigd.

Blowen leidt tot spijbelen
De onderzoekers tonen in hun uitgebreide onderzoek (zowel kwantitatief als kwalitatief) aan dat er een systematisch verband is tussen overmatig blowen en drinken en problemen op school. Leerlingen die veel blowen en drinken spijbelen vaker, zo luidt hun conclusie. "Spijbelen is de voorbode van uitval. Leerlingen die veel blowen, zien hun toekomst in rook opgaan." , aldus Van Bijsterveldt. Zij liet in een eerste reactie weten blij te zijn met het rapport. "We hadden natuurlijk het sterke vermoeden dat veel blowen en drinken enerzijds en goede schoolprestaties anderzijds, slecht samengaan. Dit rapport vormt de pijnlijke wetenschappelijke bevestiging daarvan. Laat dit een waarschuwing zijn voor ouders en leerlingen."

Ondersteuning docenten
Van Bijsterveldt kondigde vandaag aan het Trimbos Instituut de opdracht te geven een handreiking te ontwikkelen ter ondersteuning van docenten en leerlingbegeleiders op het MBO, zodat zij eerder, sneller en beter in staat worden gesteld om te gaan met drugs- en alcoholgebruik bij leerlingen. Zij beloofde daar extra geld voor vrij te maken. Daarnaast zal samen met minister Klink het schoolpreventieproject ' De gezonde school en genotmiddelen' geïntroduceerd worden op ROC's (Regionale Opleidings Centra). Dit project zal gericht zijn op leerlingen en ouders en beoogt het alcohol en cannabismisbruik tegen te gaan.

Coffeeshops
De kabinetsdoelstelling om coffeeshops in de buurt van scholen te sluiten is volop in uitvoering. Inmiddels voldoet 85% aan de gemeenten aan het afgesproken afstandscriterium tussen scholen en coffeeshops. Van Bijsterveldt roept de achterblijvende gemeenten op vaart maken met die doelstelling. Volgens haar zijn scholen en coffeeshops een slechte combinatie.

Ambitie
Het terugdringen van het aantal 'drop-outs' is een van de speerpunten van Van Bijsterveldt. In 2012 wil zij het aantal voortijdig schoolverlaters halveren tot 35.000. Deze kabinetsdoelstelling ligt volledig op schema. Nieuwe cijfers worden binnenkort verwacht. Van Bijsterveldt: "De aanval op de uitval gaat onverminderd voort. We liggen op schema, maar geven de komende jaren extra gas om zoveel mogelijk leerlingen met een diploma te laten afzwaaien naar een betere toekomst."