Helpende handen in Haïti (video)

De mariniers van de 32ste infanteriecompagnie op Aruba hebben de afgelopen twee dagen op meerdere plekken in Haïti hulp geboden. Ze transporteerden onder meer hulpgoederen naar plekken waar die heel hard nodig waren en patrouilleerden per voertuig in het centrum van Port-au-Prince, in de omgeving van enkele ingestorte regeringsgebouwen.

De mariniers van de 32ste infanteriecompagnie op de Nederlandse Antillen hebben de afgelopen twee dagen op meerdere plekken in Haïti hulp geboden.

Een deel van het mariniersdetachement, dat momenteel vanaf het vliegveld van Port-au-Prince opereert, bezorgde gisteren een grote lading hulpgoederen en medicijnen bij de Haïtiaanse weeshuizen ‘Fondation Bambou a Manger d'Haiti’ en ‘Foyer des Amis’. Beide instellingen, onder beheer van de Nederlandse pater Gerard, waren tijdens de aardbeving gedeeltelijk ingestort en nog geheel verstoken van hulp. Tijdens het bezoek onderzocht een marinearts de kleine bewoners.

Mariniers assisteerden tevens bij de distributie van hulpgoederen voor de Nederlandse stichting Hart voor Haïti. Compagniescommandant majoor der mariniers Peter Damen heeft inmiddels contact gelegd met de organisatie 'Cordaid mensen in nood'. Dit om te zien hoe de organisatie valt te helpen bij de verspreiding van noodhulp. De militairen hebben inmiddels al enkele geschikte locaties verkend.

Bemanning Hr. Ms. Pelikaan helpt Hart in Haïti

Pelikaan

Hr.Ms. Pelikaan arriveert vanochtend (08.00 lokale tijd) weer in de haven van Port-au-Prince. Aan boord zijn het Amerikaanse duik- en bergingsteam en hulpgoederen. Het schip zal het Belgische Urban Search and Rescue (USAR) team voorzien van circa 600 liter benzine en 1.500 liter diesel.

USAR

Het Nederlandse USAR team is inmiddels aangekomen op HATO in Curaçao. Daar ving de Logistieke Dienst van Marinebasis Parera de leden op met eten en drinken. Landmachtmilitairen hielpen het team hielp met het ontladen van materiaal en koffers op Marinekazerne Suffisant voor een verblijf tot vanavond. Dan keert het reddingsteam terug naar Nederland.