Handel blijft mogelijk voor boomkwekers in Boskoop

Kwekers in Boskoop kunnen in boomkwekerijproducten blijven handelen nadat het bedrijf is geïnspecteerd en daarbij geen tekenen van aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor zijn gevonden.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt met ingang van 26 januari 2010 een bufferzone in met een straal van 2 kilometer rond de vondst van de Oost-Aziatische boktor, Anoplophora chinensis, in de gemeente Boskoop. Daarmee geldt er een handelsverbod voor alle bedrijven die een of meer percelen of perceelsgedeelten hebben binnen deze 2-kilometerzone en waarop 1 of meer van de 17 door de EU gespecificeerde waardplanten geteeld worden. Waardplanten zijn planten waarin de boktor zich voortplant.

Pas nadat een bedrijfsinspectie is uitgevoerd en hierbij geen symptomen van de boktor zijn gevonden, mag er vanaf deze bedrijven weer verhandeld worden. Dit betekent dat partijen vrijgegeven worden alleen nadat het hele bedrijf geïnspecteerd is. Voor de 17 waardplanten geldt aanvullend dat deze alleen verhandeld mogen worden als zij voorzien zijn van een plantenpaspoort (handel binnen de Europese Unie) of een exportcertificaat (handel met landen buiten de Europese Unie).

Afgelopen december heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD), onderdeel van het ministerie van LNV, in de gemeente Boskoop in een singelbeplanting op een bedrijf in twee esdoorns en een haagbeuk uitvlieggaten en twee levende larven gevonden van de Oost-Aziatische boktor. Daarop heeft de minister besloten dat in een straal van 100 meter rond de vondst alle loofbomen en struiken verwijderd moeten worden.

Na overleg met de Europese Commissie heeft de minister in aanvulling hierop besloten om in lijn met de Europese regelgeving een bufferzone met een straal van 2 kilometer in te stellen. Deze maatregel is nodig om de afzet van boomkwekerijproducten uit het gebied Boskoop veilig te kunnen stellen.

Zie voor meer informatie de brief aan de Tweede Kamer op www.minlnv.nl en de website van de Plantenziektenkundige Dienst. Zie voor de regeling www.officielebekendmakingen.nl.