Koenders vraagt om alertheid bij microkredieten

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Radio Nederland Wereldomroep in het Vredespaleis sprak minister Koenders vandaag over het succes van microfinanciering voor armoedebestrijding, maar waarschuwt dat alertheid is geboden.

“Microfinanciering is zeer succesvol tot nu toe en leidt tot zelfredzaamheid en werkgelegenheid. Het aanbod van microfinanciering stijgt. Door het succes van microfinanciering dreigt het doel, duurzame economische ontwikkeling, uit het oog verloren te worden. We moeten daarom alert blijven dat juist de armsten in moeilijk toegankelijke gebieden via microfinanciering toegang blijven houden tot financiële diensten. Want het zijn juist deze groepen die meer en betere financiële dienstverlening nodig hebben,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De minister vindt het een uitstekend initiatief’ van Radio Nederland Wereldomroep, die vrijwel alle uithoeken van deze wereld bereikt, om hier wereldwijd de volle aandacht aan te schenken.”

Afgelopen week stuurde Koenders een notitie over Groei & Verdeling naar de kamer, waaruit het belang blijkt dat hij hecht aan de bijdrage van de financiële sector aan ontwikkeling, vooral het bereiken van mensen die tot nu toe verstoken zijn van financiële diensten en het ontwikkelen van bedrijven en werkgelegenheid.

Nederland ondersteunt onder andere het MASSIF-fonds van de FMO, dat in meer dan 90 landen actief is. En zich richt op vernieuwde fianceringsproducten en het bereiken van de bevolking als geheel. Ook ondersteunt Nederland het IFC partnerschapsprogramma van de Wereldbank dat onder andere de effecten van de crisis voor ontwikkelingslanden bestrijdt door handelsstromen van en naar ontwikkelingslanden in stand te houden.

Verder is Nederland in Afghanistan betrokken bij de introductie bij microfinanciering in Uruzgan voor kleine ondernemers en is in Suriname een microkrediet-programma voor rijstboeren van start tgegaan. Verder investeert het Nederlandse Schokland Oikocreditprogramma in duurzame werkgelegenheid in een zevental MKB-bedrijven.

In reactie op de vraag “Wat nu?” geeft Koenders aan dat drie punten voor goede microfinanciering van groot belang zijn: betere kwaliteit, meer financiële diensten en een betere toegang tot financiële diensten in arme, moeilijk toegankelijke gebieden.