Nieuwe politiepost in Uruzgan geopend

In de provincie Uruzgan is een nieuwe politiepost geopend. De post, gelegen in Sorgh Morgab, ondersteunt de veiligheid binnen de provincie en laat zien dat de Afghaanse politie steeds zelfstandiger opereert.

Civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar, directeur van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT), en brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant Task Force Uruzgan VII, waren bij de opening aanwezig.

Brigadegeneraal van Uhm: “Vier jaar geleden was het ondenkbaar om met alle aanwezigen een politiepost te openen in deze regio. Veiligheid was er niet en het Afghaanse leger en politie waren nog amper aanwezig in Uruzgan. Inmiddels is de Afghaanse politie in Uruzgan uitgegroeid tot een politiemacht van meer dan 1600 agenten.” Rentenaar: “Vanuit deze politiepost zal de Afghaanse politie veiligheid brengen. De politie werkt tussen de bevolking, voor de bevolking en samen met de bevolking. Ook in Uruzgan werkt het concept van meer blauw op straat.”

Dit is de vierde van 10 politieposten die Nederland in Uruzgan laat bouwen. De bouw van de posten wordt betaald door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Overigens vertrekken deze week de opvolgers van het Uruzgan-team. Rentenaar wordt vervangen door Jennes de Mol, Van Uhm wordt opgevolgd door brigadegeneraal Kees van de Heuvel. Het nieuwe team neemt begin volgende maand de taken van het huidige duo over.