Rotterdam wint Innovatieprijs Publieke Dienstverlening voor ‘Verlaatje per SMS’

De gemeente Rotterdam heeft maandag 25 januari 2010 tijdens het congres ‘Meer doen, minder gedoe’ de innovatieprijs voor publieke dienstverlening ontvangen voor het project ‘Verlaatje per SMS’. Burgemeester Aboutaleb nam de geldprijs van euro 10.000,-- in ontvangst. De prijs is een initiatief van staatssecretaris Bijleveld.

Het geld is bedoeld om het succesvolle Rotterdamse project breed te verspreiden binnen de publieke sector.

Gemeente Rotterdam wint de innovatieprijs voor publieke dienstverlening voor het project ‘Verlaatje per SMS’

Het winnende project ‘Verlaatje per SMS’ geeft horecaondernemers in Rotterdam de mogelijkheid om snel en eenvoudig ontheffing aan te vragen van de sluitingstijden. Tien keer per jaar kunnen zij per sms een aanvraag indienen om hun bedrijf tot zes uur ‘s ochtends open te houden, het ‘Verlaatje’. Voorheen moesten dergelijke verzoeken twee weken van tevoren schriftelijk worden ingediend bij de gemeente. Nu kan dit per sms tot tien uur ’s avonds op de dag zelf. De ondernemer krijgt een kraskaart met tien codes. Iedere keer als ontheffing wordt aangevraagd stuurt de ondernemer een code naar de gemeente. Ter kennisgeving wordt een speciale kaart voor het raam van de horecagelegenheid gehangen. Met dit initiatief en een slimme aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), bespaart Rotterdam haar horecaondernemers veel administratieve lasten.

Binnen de publieke sector zijn veel goede initiatieven om de administratieve lastendruk te verminderen. Het bereik hiervan blijft echter vaak beperkt tot de organisatie zelf. Door de invoering van de innovatieprijs wil staatssecretaris Bijleveld stimuleren dat publieke organisaties beter van elkaars successen leren en ze ook van elkaar overnemen. Hiervoor is in totaal euro 100.000,- beschikbaar.

In 2009 heeft een onafhankelijke stuurgroep van bestuurders, ondernemers en burgers tien projecten voorgedragen. Rotterdam is de vierde gemeente die de prijs ontvangt.