Award voor bijdrage militaire informatieketen

Generaal-majoor Koen Gijsbers heeft gisteren in Washington de Arthur K. Cebrowski Award van het Amerikaanse Institute for Defence & Government Advancement ontvangen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die in het voorgaande jaar het meest van invloed is geweest op de ontwikkeling en evolutie van Network Enabled Capabilities (NEC).

NEC is gericht op het vergroten van het militaire efficiency door verbeterd gebruik van informatiesystemen; ofwel ‘de juiste informatie, op de juiste plaats, het juiste tijdstip en niet te veel’. Gijsbers kreeg de Arthur K. Cebrowski Award voor de uitvoering van zijn functie als Assistent Chief of Staff van het Supreme Allied Command Transformation in Norfolk. Binnen de NAVO plaatste hij NEC hoog op de agenda.

Friendly fire

Onder het leiderschap van generaal-majoor Gijsbers is ook een goede relatie opgebouwd met het Network Centric Operations Industry Consortium. Dit is een samenwerkingsverband van meer dan 100 grote industrieën die de NAVO ondersteunen bij het ontwikkelen van NEC. Gijsbers heeft tevens onderzoek gedaan naar een zogenoemd friendly fire-incident, het sneuvelen door vuur van eigen troepen. Dit heeft geleid tot de oprichting van het NATO Friendly Forces Interface project. Dit project wordt nu door verschillende landen operationeel gebruikt waardoor de kennis waar de eigen troepen zich bevinden continu beschikbaar is.

Informatievoorziening

Generaal-majoor Gijsbers is momenteel Hoofddirecteur Informatievoorziening en Organisatie van de Bestuursstaf in Den Haag. In deze functie is hij wederom volop betrokken bij de ontwikkeling van Network Enabled Capabilities in Nederland.