Eerste ‘water-shura’ in droog Uruzgan

De eerste ‘water-shura’ van de provincie Uruzgan heeft vandaag plaatsgevonden. De vergadering, georganiseerd door de Task Force Uruzgan (TFU), is een belangrijke stap in het aanpakken van de waterproblematiek in het kurkdroge Uruzgan.

De verdeling van het schaarse water zorgt regelmatig voor tribale spanningen. Een kleine aanpassing aan een waterloop stroomopwaarts heeft grote gevolgen voor stroomafwaarts gelegen dorpen. Het doel van de ‘water-shura’ is het herstellen van het contact tussen de zogenoemde mirabs onderling en tussen de mirabs en de provinciale overheid. Mirabs zijn traditionele Afghaanse toezichthouders, die onder meer toezien op het onderhoud van kanalen en een eerlijke verdeling van water.

Hoogste urgentie

De eerste watervergadering van Uruzgan vond plaats in het dorpje Kowtwal. De Afghaanse directeur van de overheidsinstelling voor Waterbeheer zat daar om de tafel met een twintigtal mirabs uit Kowtwal en omgeving en het Provinciaal Reconstructie Team van de TFU. Tijdens de shura bepaalden de Afghanen bij welk waterproject de bevolking de meeste baat heeft. Dit project krijgt de hoogste urgentie.

Civiel TFU-vertegenwoordiger Michel Rentenaar hield de aanwezigen het belang van de bijeenkomst voor. “Dit is heel bijzonder; we dragen niet alleen actief bij aan het herstellen van een waterbestuurssysteem, we zorgen er ook voor dat waterkanalen en bronnen gebouwd en gerepareerd kunnen worden. Hierdoor is er meer water te verdelen en neemt de stabiliteit in Uruzgan toe.”