Eerste ‘water’-shura in Uruzgan

Vandaag is de eerste ‘water’-shura (vergadering) georganiseerd in het plaatsje Kowtwal in de provincie Uruzgan door de Task Force Uruzgan (TFU). Het is een belangrijke stap voorwaarts in het aanpakken van de waterproblematiek in Uruzgan.

De Afghaanse directeur van het lijnministerie Waterbeheer zat om tafel met een twintigtal zogenoemde ‘mirabs’ en het provinciaal reconstructieteam. Mirabs zijn in Afghanistan de traditionele toezichthouders op onder meer het onderhoud van kanalen en de eerlijke verdeling van water.

"Het is een eer dat ik met u, mirabs van Kowtwal en omgeving, over water mag spreken", zo opende civiel vertegenwoordiger van de TFU, Michel Rentenaar de eerste ‘water’-shura van Uruzgan. De ongelijke verdeling van het schaarse water zorgt regelmatig voor tribale spanningen. Een kleine aanpassing aan een kanaal stroomopwaarts kan gevolgen hebben voor dorpen die stroomafwaarts liggen. Het doel van de bijeenkomst was het herstellen van het contact tussen de mirabs onderling en met de provinciale overheid.

"Dit is heel bijzonder", stelt Rentenaar. "We dragen niet alleen actief bij aan het herstellen van een watermanagementysteem, we zorgen er op deze manier ook voor dat waterkanalen en bronnen gebouwd en gerepareerd kunnen worden. Hierdoor is er meer water te verdelen en neemt de stabiliteit in Uruzgan toe." Tijdens de shura hebben de Afghanen zelf bepaald welk waterproject het meest urgent is en waar de bevolking het meeste baat bij heeft.