Kabinet biedt 3e nationale verklaring aan

Het kabinet heeft op Verantwoordingsdag voor de derde keer de nationale verklaring aangeboden aan de Tweede Kamer. In de nationale verklaring wordt verantwoording afgelegd over het financiële beheer van Europese Subsidiefondsen in Nederland.

Nederland legt met deze verklaring verantwoording af over de rechtmatigheid van de uitgaven voor de Europese Landbouwfondsen en de werking van het financiele beheers systeem in Nederland. Dit jaar wordt er voor het eerst ook een positieve verklaring afgelegd over de opzet van de financiele beheers systemen voor het Europees Sociaal Fonds, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Europees Visserij Fonds (programmaperiode 2007-2013).

De nationale verklaring van Nederland is voor het eerst vermeld in het jaarlijkse verantwoordingsrapport van de Europese Commissie over haar begroting van 2008.

Hiermee is de nationale verklaring van Nederland een onderdeel geworden van de verantwoordingsstructuur van de Europese Commissie. Het kabinet blijft bij de Europese Commissie aandringen op de vereenvoudiging van de Europese regels voor subsidies en heeft hiervoor concrete voorstellen gedaan zoals een snellere tussentijdse afsluiting van subsidieprogramma's zodat de financiele verantwoording beter beheersbaar wordt.