Konvooi door Haïti brengt hulpgoederen op locatie (video)

Een konvooi van het Korps Mariniers is door Haïti getrokken, om hulpgoederen op verschillende locaties af te leveren. Ziekenhuizen en weeshuizen ontvingen voeding, water en shelterboxen, met onder meer tienpersoonstenten en kookgerei.

Een deel van het konvooi trok naar Leogane, een plaatsje ten zuidwesten van Port-au-Prince. “Wat ze hier voornamelijk nodig hebben, zijn de belangrijkste levensgoederen”, aldus korporaal Schippers, die deelnam aan het konvooi. En dus verdeelden de militairen water, voedsel en shelterboxen bij een klein ziekenhuis waar vooral ouderen en geestelijk- en lichamelijk gehandicapten verblijven. Ook lieten de militairen aan de bevolking zien hoe ze een tent uit de shelterbox moeten opzetten.

Het Korps Mariniers laadt hulpgoederen uit bij een ziekenhuis in Leogane (Haïti)

Deze hulp op locatie is belangrijk, aldus legerdominee Trouwborst. “We helpen op locatie, zodat de goederen in goede handen komen”. Zo hoorde het Korps over het weeshuis van broeder Gerard in Port-au-Prince. Ook naar dit weeshuis werd water en voedsel gebracht. Broeder Gerard: “Geweldig, we zullen het in deze buurt verder organiseren, zodat iedereen wat krijgt”.

Het Korps Mariniers laadt hulpgoederen uit bij het weeshuis van broeder Gerard in Port-au-Prince (Haïti).

In Jacmel, de tweede grote (haven)stad van Haïti, werden de laatste shelterboxen afgeleverd bij een ziekenhuis. Dit ziekenhuis moest na de aardbeving worden ontruimd; de bedden van patiënten staan nu deels buiten op straat en deels in tenten. Artsen zonder Grenzen, dat hier medische ondersteuning biedt, kon de hulpgoederen dus goed gebruiken. Tenslotte leverde het Korps 2 waterszuiveringsinstallaties af bij een hulppost van Caritas, een zusterorganisatie van het Nederlandse Cordaid.