Minister Donner: onderhoud is behoud van het pensioenstelsel

Minister Donner heeft woensdag 27 januari het rapport 'Een sterke tweede pijler' van de Commissie toekomstbestendigheid aanvullende pensioenregelingen (Commissie Goudswaard) in ontvangst genomen. Donner had de commissie gevraagd na te gaan in hoeverre de financiële crisis en de vergrijzing de schokbestendigheid van het pensioenstelsel ondermijnen en hoe de houdbaarheid van het stelsel kan worden verbeterd.

De commissie komt onder meer tot de conclusie dat het stelsel van aanvullende pensioenen (de tweede pijler) met de juiste keuzes goed aan te passen is aan de zich wijzigende omstandigheden en dat het stelsel dus versterkt kan worden.
In zijn reactie na de overhandiging van het rapport gaf Donner aan zich niet te herkennen in het beeld dat de commissie zou zeggen dat het pensioenstelsel onbetaalbaar is. 'Ik lees dat in het rapport anders, positiever. De commissie geeft duidelijk aan dat we een goed stelsel hebben dat robuuster is gebleken dan menige andere stelsels. Alleen: als we niets doen, hebben we een probleem. Als we wel wat doen, blijven we bij de besten. Dat is het appel dat u als commissie doet op sociale partners en kabinet', zo zei de minister.
Hij benadrukte in zijn reactie nog eens dat het er niet om gaat onzekerheid te scheppen over bestaande pensioenen. 'Nee, het gaat om de vraag hoe we pensioenen naar de toekomst zeker moeten stellen om mensen een goede oudedag te bieden. Veranderde (en verder veranderende) omstandigheden vragen om aanpassingen. Nietsdoen leidt tot onzekerheid, onderhoud aan het stelsel, daar moet het nu van komen. Onderhoud is behoud.”

Minister Donner gaf ook aan dat het kabinet de uitkomsten van de commissie Goudswaard gaat bestuderen. Dat geldt ook voor de uitkomsten van de rapporten van de comissies Don en Frijns die eerder al onderzoek deden naar het Nederlandse pensioenstelsel. Vóór 1 april dit jaar gaan de kabinetsreactie op de rapporten van de drie commissies en de evaluatie van het Financiele toetsingskader naar de Tweede Kamer. Daarna gaat de minister in overleg met de sociale partners en de pensioenkoepels en bekijken of er afspraken gemaakt kunnen worden over het pensioenstelsel.

  • Persbericht van de Commissie Goudswaard;
  • Rapport van de Commissie Goudswaard;
  • Toespraak van minister Donner na overhandiging van het rapport van de Commissie Goudswaard.