Nederlandse staat introduceert commercial paper programma

Het Agentschap van het ministerie van Financiën is begonnen met uitgifte van Commercial Paper (CP) in Britse ponden en Amerikaanse dollars. De uitgifte in vreemde valuta markeert de officiële start van het CP programma. Hieraan vooraf ging een periode van enkele maanden, waarin het Agentschap CP in euro’s heeft uitgegeven.

Met flexibele looptijden van 1 week tot 3 maanden verbreedt CP het geldmarktinstrumentarium van de staat, dat bestond uit Dutch Treasury Certificates (DTCs) en deposito's. Doordat CP het cashmanagement flexibeler maakt kan beter worden ingespeeld op de korte termijn financieringsbehoefte. Hierdoor zal de noodzaak tot het uitzetten van deposito' s naar verwachting verminderen. CP leidt aldus tot goedkopere financiering van de staatsschuld en beperking van het kredietrisico.

Uitgifte van CP in vreemde valuta zal naar verwachting leiden tot verdere kostenbesparingen, doordat nieuwe groepen beleggers kunnen worden bereikt en geprofiteerd kan worden van verschillen in swap spreads. Het valutarisico wordt volledig afgedekt met valutaswaps.

De introductie van CP in vreemde valuta is een bijzonder moment in de geschiedenis van het Nederlandse uitgiftebeleid. De laatste keer dat de Staat in een buitenlandse munt schuld uitgaf was in 1950, via een 12-jarige lening in Zwitserse Franken. Indien de uitgifte in ponden en dollars succesvol blijkt zal worden onderzocht of ook andere valuta's in aanmerking komen voor het CP programma van de Staat.

Uitgifte van CP vindt plaats via een vijftal geselecteerde dealers. Dit zijn ING, Deutsche Bank, Credit Suisse, Citi Group en Barclays. In tegenstelling tot DSLs en DTCs, wordt CP niet uitgegeven via veilingen op vaste momenten, maar wordt de markt op dagbasis betreden. Aan het CP programma is een STEP label toegekend.