Outlook 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's Gravenhage

Datum: 18-12-2008
Betreft: Aanbieding Outlook 2009


Geachte voorzitter,

Hierbij heb ik het genoegen u het jaarbericht van het Agentschap van het ministerie van Financiën, de Outlook 2009, aan te bieden. Het jaarbericht staat uitgebreid stil bij de gevolgen voor de financiering van de staatsschuld van de door het kabinet genomen maatregelen op de financiële sector. Er wordt teruggeblikt op 2008 en ingegaan op de omvang van de financieringsbehoefte voor 2009 en hoe deze wordt ingevuld.

Tot half september 2008 verliep de financiering min of meer volgens plan. Sinds half september heeft de Nederlandse regering een aantal maatregelen genomen om de stabiliteit van de financiële sector te waarborgen. Deze maatregelen hebben geresulteerd in een toename van de financieringsbehoefte met euro80,5 miljard. Dit is in eerste instantie voornamelijk op de geldmarkt gefinancierd (looptijd tot 1 jaar). Daarnaast is een deel van de extra financieringsbehoefte opgevangen in de kapitaalmarkt (looptijd > 1 jaar) door de meer toe te wijzen in de reguliere veiling van de 3-jaarslening in november en door het organiseren van een extra veiling in december.

De verwachte initiële financieringsbehoefte voor 2009 bedraagt euro110 miljard. Hiervan verwacht het Agentschap in 2009 ongeveer euro48 miljard op de kapitaalmarkt te financieren. De financiering gebeurt door de uitgifte van drie nieuwe leningen; een 3-jaars lening, een 5-jaars lening en een 10-jaars lening. Verder is het Agentschap van plan naast de reguliere toonbankveilingen een aantal oude 10-jaars staatsleningen te heropenen. Hoeveel exact met die leningen zal worden opgehaald zal afhangen van de behoefte in de markt en de marktomstandigheden. Een bedrag van euro34 miljard van de totale financieringsbehoefte betreft korte kredietverlening van de Nederlandse staat aan Fortis Bank Nederland. De verwachting is dat dit bedrag gedurende het jaar zal worden terugbetaald. De resterende financieringsbehoefte ter grootte van euro28 miljard zal worden aangetrokken op de geldmarkt. Wanneer de financieringsbehoefte gedurende het jaar stijgt, bijvoorbeeld door een verslechtering van de begroting, wordt dit in eerste instantie eveneens gefinancierd op de geldmarkt.

Na 167 jaar verlaat het Agentschap Amsterdam. Op 19 januari 2009 verhuist het Agentschap naar Den Haag om zich te vestigen in het gerenoveerde pand van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout. Tegelijkertijd fuseert het Agentschap met de afdeling Centraal Kasbeleid. Deze afdeling verzorgt o.a. het schatkistbankieren voor de centrale overheid en voor aan de centrale overheid gelieerde organisaties. Met de fusie worden alle interne en externe treasury taken van het rijk binnen één directie samengebracht. Meer details vindt u in de outlook 2009.

Ik vertrouw erop dat deze publicatie interessante informatie bevat.


Hoogachtend,
De minister van Financiën,

Wouter Bos