Staatsschuld blijft dalen

De staatsschuld als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zal in 2009 verder afnemen. Doordat de rente is opgelopen, nemen de rentelasten van de Staat iets toe. Dat blijkt uit de begroting van de Nationale schuld, hoofdstuk IXA van de Rijksbegroting, die vandaag aan de Kamer is aangeboden.

De staatsschuld zal eind 2009 naar verwachting 202,7 miljard euro bedragen (2008: 206,2 miljard euro). Dit is gelijk aan 32,6% van het BBP (2008:34,8% BBP). Daarmee wordt de trend van een dalende staatsschuld voortgezet. De staatsschuld vormt het grootste deel (82%) van de zogenaamde EMU-schuld, het relevante begrip in Europese vergelijkingen.

De rentelasten voor de Staat nemen in 2009 iets toe, vooral doordat in 2009 met een hogere rente wordt gerekend dan in 2008. De rentelasten bestaan uit de rente op de staatsschuld en overige betaalde rente, bijvoorbeeld in het kader van het schatkistbankieren. De rentelasten (verminderd met de rentebaten) bedragen in 2009 naar schatting 11,6 miljard euro (2008: 11,3 miljard euro), waarvan 9,8 miljard euro rente op de staatsschuld (2008: 9,6 miljard euro).

De Staat financiert zijn schulden tegen zo laag mogelijke rentekosten met behoud van een acceptabel risico voor de begroting. Het risico heeft betrekking op het risico dat door onverwachte rentestijgingen de rentekosten voor de Staat onaanvaardbaar hoog worden. Vanaf 2008 wordt gewerkt met een nieuw risicokader. In dit risicokader wordt er naar gestreefd een 7-jaars benchmark voor de schuldportefeuille met een gelijkmatig aflosprofiel te repliceren. Het uitgiftebeleid blijft in beginsel onveranderd. Renteswaps worden gebruikt om de uitgifte van leningen om te zetten naar de benchmark. Meer informatie over het risicokader is beschikbaar op de website van het Agentschap van het ministerie van Financiën (www.dsta.nl).

De voor 2008 geplande evaluatie van het schatkistbankieren zal in 2009 worden voltooid. Schatkistbankieren houdt in dat publieke instellingen hun gelden rentedragend aanhouden in de schatkist. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke tarieven krediet op te nemen of leningen af te sluiten. Door de bundeling van publieke middelen wordt efficiënter omgegaan met publiek geld (voor meer informatie, zie www.minfin.nl/schatkistbankieren). Tijdens de evaluatie worden de ervaringen met het schatkistbankieren geïnventariseerd en worden mogelijke verbeteringen van het proces en de voorwaarden geanalyseerd.