Verhagen: EU moet aanhaken bij VS en China

"In een wereld waarin de machtsverhoudingen verschuiven moet de Europese Unie aanhaken bij grote spelers als China en de Verenigde Staten. De EU-lidstaten moeten dat wel eensgezind doen en met één stem het buitenlands beleid presenteren. De EU moet meer zijn dan ‘alleen een praatclub’." Dit zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag op een CDA-conferentie over transatlantische betrekkingen.

De videotoespraak was eerder opgenomen, omdat de minister op het moment van uitspreken in Londen aanwezig was bij een bijeenkomst over Jemen.

Volgens de minister staat in de toekomst de relatie tussen VS en China centraal binnen de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld. De EU moet toewerken van een G2 naar een G3, vindt hij. “Het zal de relatie tussen de twee grootmachten evenwichtiger maken, terwijl wij zelf een duidelijker eigen stempel op de ontwikkelingen in de wereld kunnen drukken.”

De EU mist de boot als EU niet als één geheel naar buiten treedt, aldus Verhagen die herhaalde dat wat hem betreft de EU ook één vaste zetel in de VN-Veiligheidsraad nastreeft.

Volgens Verhagen loopt de weg naar Washington steeds meer via Brussel. Volgens de minister is er geen sprake van dat Nederland automatisch de Verenigde Staten volgt. Er is ook helemaal geen noodzaak om te kiezen tussen de EU of de VS. “Die vraag is achterhaald. De transatlantische band gaat niet voor onze Europese inbedding. Het is geen kwestie van of het een of het ander, het was, is en blijft gewoon èn-èn.”