Prijs voor website oorlogsgeschiedenis

De website Het Scholtenhuis heeft de Geschiedenis Online Prijs 2009 van Historisch Nieuwsblad gewonnen voor de beste website over geschiedenis. Het project is uitgevoerd door Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

Het Scholtenhuis in Groningen. Foto: Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.

De jury roemde de wijze waarop Scholtenhuis.nl het gebruik van 'flash' combineert met het vertellen van een levendig verhaal uit het verleden. Het project werd ook groepswinnaar in de categorie themawebsites. Scholtenhuis.nl is gefinancierd door het ministerie van VWS, in het kader van het Programma Erfgoed van de Oorlog.

Virtueel terug in de tijd
Het Scholtenhuis was misschien wel het meest gehate gebouw uit de geschiedenis van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in gebruik als hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst (SD). Verzetsmensen en andere gevangen werden hier verhoord, gemarteld en afgevoerd om op diverse plaatsen te worden vermoord. Op 15 april 1945, een dag voor de bevrijding van Groningen, is het Scholtenhuis tot de grond toe afgebrand.

Het OVCG maakte een virtuele reconstructie. Het hoofdkantoor van de SD in Groningen is met de nieuwste technieken zeer gedetailleerd en levensecht herbouwd door een team van historici, filmmakers en cross-media ontwerpers. In december won het project al de Gouden Reiger 2009, een prijs op het gebeid van audiovisuele en interactieve media.