Tentoonstelling vol lokale klimaatinitiatieven

Wat doen gemeenten voor het klimaat? Dat is vanaf 1 februari te zien op de reizende tentoonstelling 'Gemeenten gaan voor een beter klimaat, op weg naar de klimaatneutrale stad van de toekomst’.

Bezoekers zien 25 voorbeelden van succesvol lokaal klimaatbeleid zien. Klimaatbeleid is niet iets van de toekomst, maar van nu. Zo is de gemeente Den Haag vanaf 2010 al CO2-neutraal en wil in 2050 een volledig klimaatneutraal zijn. Wat het daarvoor doet is te zien in een andere tentoonstelling bij het ministerie van VROM, Rijnstraat 8 in Den Haag.

Andere voorbeelden: Middelburg heeft onderzocht hoe oude en monumentale gebouwen zuiniger kunnen, Kerkrade, Heerlen en Landgraaf sturen energiebesparende spullen naar mensen die best wat kunnen besparen, en Utrecht heeft de schone en snelle Bierboot te water gelaten om de horeca te bevoorraden.

Reizen

De tentoonstelling 'Gemeenten gaan voor een beter klimaat' start in het Haagse stadhuis, Spui 70. Vanaf 1 maart reist het verder langs Tilburg, Haarlem, Zwolle, Heerlen, Utrecht Deventer.

Het VROM-project 'Lokale en regionale klimaatinitiatieven' is initiatiefnemer van de expositie. Het wil zo een pluim geven aan gemeenten hard werken aan de klimaatdoelen. Lokale overheden zijn belangrijk voor de uitvoering van klimaatbeleid.