Turkse EU-onderhandelaar binnenkort naar Nederland

De Turkse hoofdonderhandelaar in de EU-toetredingsbesprekingen, minister van Europese Zaken Egemen Bağış, wil binnenkort naar Nederland komen. Hij zei dit in gesprek met staatssecretaris Frans Timmermans die op uitnodiging van Bağış 2 dagen in Turkije is.

Het bezoek stond niet alleen in het teken van de Europese aspiraties van Turkije, ook de rol van het land in de regio en Nederlands-Turkse culturele samenwerking kwamen uitgebreid aan bod.

2012
Nederland en Turkije staan in 2012 stil bij vierhonderd jaar bilaterale betrekkingen. Zowel Timmermans (Europese Zaken) als zijn Turkse evenknie hopen dat 2012 zal bijdragen aan het wegnemen van vooroordelen jegens het hedendaagse Turkije. In Ankara sprak Timmermans tevens met de Turkse Minister voor Cultuur Günay hierover.

Bezoek Timmermans Turkije
Timmermans sprak in Istanboel, dat in 2010 €pese Culturele Hoofdstad is, met studenten van de Mimar Sinan Fine Arts Universiteit in Istanboel en vertegenwoordigers van het Nederlandse zakenleven. Daarnaast bezocht hij twee tentoonstellingen.

In Ankara sprak Timmermans met vicepremier Babacan over actuele zaken zoals de economische situatie, de Turkse hervormingsagenda, de Koerdische zaak en de kwestie Cyprus.

Kamerbrief Turkije
Begin februari sturen minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans een gezamenlijke brief naar de Kamer over de situatie in Turkije.

Laatst aangepast: 10 december 2009