1 miljoen voor Internationale Wiskunde Olympiade in 2011

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft vrijdag in Amsterdam de Internationale Wiskunde Olympiade 2011 gelanceerd door de digitale Olympische vlam te ontsteken.

Daarmee begint de aanloop naar de Olympiade in 2011. Van Bijsterveldt levert een bijdrage van 1 miljoen euro voor de organisatie van deze mondiale wiskundewedstrijd als Nederland volgend jaar gastheer is. "Ik vind het belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen om te laten zien waar ze goed in zijn. Wat mij betreft mag dat best wel wat meer in onze cultuur gaan zitten: talent is iets om trots op te zijn!", aldus de staatssecretaris.

De aankondiging deed zij in het bijzijn van Hans Gerson, wethouder van Amsterdam en Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW. De Olympiade is een grote internationale wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren waar meer dan 100 landen aan meedoen. Nederland is gastheer van de 52 editie van het evenement dat in juli 2011 plaatsvindt. Amsterdam en Eindhoven zijn gaststeden. De vlam zal in aanloop naar de Olympiade van 2011 eerst over Nederland en vervolgens over de hele wereld worden verspreid.

Nederland gastland
In 2011 zal Nederland voor het eerst gastland van de Olympiade zijn. Het evenement is voor Nederland een uitstekende gelegenheid om zich te presenteren als moderne, goed ontwikkelde natie. Tevens is de Olympiade ook een uitgelezen kans om veel extra promotie voor wiskunde en wetenschap te genereren en om de maatschappelijke relevantie te laten zien aan een breed publiek.

Wat is de Internationale Wiskunde Olympiade?
De Olympiade is een prestigieuze wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren. Het is de oudste en grootste van de wetenschapsolympiades die internationaal worden georganiseerd. Aan dit jaarlijks terugkerende evenement nemen tegenwoordig zo'n 100 landen deel. Deelnemers krijgen tijdens twee wedstrijddagen zes wiskundige problemen voorgelegd, die ze in vierenhalf uur moeten oplossen. Dit zijn pittige vraagstukken waar menig professioneel wiskundige een flinke kluif aan heeft. De sluitingsceremonie, met als hoogtepunt de medaille-uitreiking, vormt het slotstuk van de Olympiade. Naast een wedstrijd is de Olympiade ook een ontmoetingsplaats van landen en culturen.

Eerste ronde
het officiële moment viel samen met de eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2010. Voor deze gelegenheid hebben bijna 100 Amsterdamse scholieren de eerste ronde in NEMO gemaakt.