60 miljoen euro voor minder CO2-uitstoot

De ministerraad heeft mede namens minister Cramer ingestemd om 60 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) beschikbaar te stellen aan 5 programma's die de uitstoot van CO2 kunnen verminderen.

Het gaat vooral om programma's gericht op:

  • industriële energiebesparing;
  • vermindering van methaanuitstoot in de landbouw door emissiearm veevoer;
  • realiseren van intelligente elektriciteitsnetten;
  • CO2-afvang en -opslag.

De programma's maken onderdeel uit van de Innovatieagenda Energie (minez.nl).

Eerder is al een bedrag van 289 miljoen euro aan programma's uit deze innovatieagenda goedgekeurd, waarmee het totaal nu op 349 miljoen euro komt. De innovatieprogramma's bieden ondersteuning aan bedrijven en kennisinstellingen door te gaan met innovatie die gericht is op nieuwe duurzame producten en processen. Daarmee wordt een basis gelegd voor groei van hoogwaardige werkgelegenheid.

Programma's

Het betreft hier de volgende programma's:

  • Ketenefficiency
    Dit programma beoogt productieprocessen binnen en tussen bedrijven zo te vernieuwen dat er minder energie wordt gebruikt, dan wel meer duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de concurrentiepositie van deze bedrijven, vooral die met een hoge energie-intensiteit zoals bijvoorbeeld in de staalindustrie en chemie.
  • Emissiearm veevoer
    Koeien stoten veel methaan uit. Dit broeikasgas is ruim 20 keer zo schadelijk als CO2. Bedrijven en kennisinstellingen gaan onderzoeken hoe diervoeding zo kan worden aangepast dat koeien minder methaan produceren. Daarnaast wordt deze kennis via een netwerk van vooruitstrevende melkveehouders uitgetest en verspreid in de praktijk.
  • Intelligente netten
    Er wordt steeds meer duurzame energie decentraal door burgers en bedrijven opgewekt, bijvoorbeeld door plaatsing van zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen waardoor het decentrale elektriciteitsgebruik toeneemt, bijvoorbeeld door invoering van de elektrische auto. Beide ontwikkelingen hebben uiteindelijk grote gevolgen voor het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet moet slimmer worden gebruikt.
  • CCS-CATO2
    Naast duurzame energieproductie en energiebesparing is afvang en opslag van CO2 een belangrijk onderdeel van het beleid. Het zogeheten CATO2-programma houdt zich bezig met toegepast onderzoek dat is gericht op het realiseren van grotere en kleinere demonstratieprojecten om deze technologie in de praktijk uit te proberen en verder te ontwikkelen.
  • CCS-grote Demo
    In Rotterdam wordt een van de eerste grootschalige CCS pilots van Europa gerealiseerd. Het gaat hier om installaties die megatonnen CO2 kunnen opvangen die vervolgens ondergronds worden opgeslagen. Een deel van het geld komt uit de Innovatieagenda Energie en het andere deel wordt door de EU en het bedrijfsleven bijgedragen. Daarmee wordt afvang en opslag van CO2 op grote schaal mogelijk. Deze techniek kan door het bedrijfsleven ook worden geëxporteerd.