“Afspraken Afghanistan-conferentie belangrijke stap vooruit”

"Er is een belangrijke stap vooruit gezet op weg naar de overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en ontwikkeling aan de Afghaanse autoriteiten." Dat verklaarden de ministers Verhagen en Koenders gisteren na afloop van de conferentie over Afghanistan in Londen.

Meer dan 60 landen en internationale organisaties bereikten overeenstemming met de Afghaanse president Karzai over het opleiden van meer politiemensen en militairen, over de verbetering van het bestuur en de aanpak van de corruptie en over meer samenwerking tussen de landen in de regio.

Nederland drong in Londen in het bijzonder aan op de verbetering van het bestuur. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) was tevreden met de overeengekomen maatregelen: strengere straffen voor corruptie, meer bevoegdheden voor de vervolging van corrupte bestuurders en een verbod van familieleden van ministers en andere hoge functionarissen om corruptiegevoelige posten te bekleden. Een onafhankelijke internationale commissie gaat toezicht houden op de uitvoering van de maatregelen.

De deelnemers aan de conferentie werden het eens over de instelling van een nationaal Afghaans vredesfonds voor de re-integratie van Taliban die bereid zijn het geweld op te geven. Uit het fonds moeten gemeenschappen financieel in staat worden gesteld spijtoptanten op te nemen en een toekomst te bieden. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil eerst kijken hoe het fonds precies wordt ingezet, voor hij een financiële bijdrage overweegt.