Deltawet basis voor koersvaste aanpak nieuw waterveiligheidsbeleid

De Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening wordt komende week ingediend bij de Tweede Kamer. Zowel het Deltaprogramma, het Deltafonds als de rol van de Deltacommissaris worden hiermee wettelijk verankerd. Daarmee wordt een solide juridische basis gelegd voor het nieuwe waterveiligheidsbeleid.

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat), coördinerend bewindspersoon voor het Deltaprogramma: “Nederland is één van de laagstgelegen delta’s. Zo’n zes miljoen mensen zijn voor droge voeten afhankelijk van onze dijken en maar liefst 65% van ons bruto nationaal produkt wordt verdiend onder de zeespiegel. Daarom mag onze aandacht voor de waterveiligheid niet verslappen. Integendeel, met de Deltawet kiest het kabinet bewust om te blijven investeren in verbetering van onze veiligheid en het veilig stellen van de zoetwatervoorraad ook voor volgende generaties.”

Dit najaar komt het eerste Deltaprogramma gereed. Daarin staan maatregelen en voorzieningen die in de eerstvolgende zes jaar nodig zijn om overstromingen en waterschaarste te voorkomen en waar nodig te beperken. Daarnaast geeft het Deltaprogramma een doorkijk naar wat nodig is aan maatregelen voor de daaropvolgende 12 jaar .

De Deltawet markeert een stevige rol voor de Deltacommissaris. Jaarlijks doet hij een voorstel voor het Deltaprogramma, hij zorgt voor de voortgang en uitvoering van het programma. Ook stimuleert de Deltacommissaris het overleg en de samenwerking met overheidsorganen, waterschappen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hij rapporteert en adviseert aan de coördinerend bewindspersoon voor het Deltaprogramma. In het belang van de voortgang van het Deltaprogramma kan hij een beroep doen op bewindspersonen en bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten.

Voor het Deltaprogramma vormt het Nationaal Waterplan het beleidskader. Kenmerkend voor de nieuwe aanpak is de integrale benadering van het Nederlands waterveiligheidsbeleid. De veiligheid staat voorop, maar tegelijkertijd wordt actief gezocht naar oplossingen die meerwaarde leveren voor natuur, milieu of economische ontwikkeling.

Het Deltafonds is primair bedoeld voor wateruitgaven. Tot 2020 zullen de reeds gereserveerde gelden voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening uit het Infrafonds worden overgeheveld naar het Deltafonds. Het kabinet heeft in het aanvullend beleidsakkoord afgesproken dat vanaf 2020 jaarlijks minimaal 1 miljard euro beschikbaar komt voor het Deltafonds.

De Deltawet is tot stand gekomen onder politieke verantwoordelijkheid en coördinatie van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in overleg met de ministeriële stuurgroep onder voorzitterschap van de minister-president. In de ministeriële stuurgroep zijn de ministeries van VROM, LNV, BZK, EZ en Financiën vertegenwoordigd.