Gecombineerde leerroute vmbo en mbo2 krijgt vervolg

Enkele duizenden leerlingen extra kunnen vanaf augustus 2010 gebruik maken van de mogelijkheid om in één leerroute vmbo-mbo2 (VM2) een startkwalificatie te halen.

Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt tijdens de feestelijke opening van het Vakcollege TC Velzen in IJmuiden. In totaal gaat het om circa 70 vo-scholen en mbo-instellingen, die reeds deelnemen aan VM2 en die volgend schooljaar de mogelijkheid krijgen om een volgende leergang te starten. Van Bijsterveldt biedt de experimentscholen de ruimte om op de ingeslagen weg te verder gaan.

De overstap van vmbo naar mbo is voor met name de vmbo-leerlingen uit de basisberoepsgerichte leerweg lastig. Sommige leerlingen schrijven zich niet eens in voor een vervolgopleiding, terwijl anderen na de eerste paar maanden van hun mbo-opleiding uitvallen. De omschakeling naar een andere school blijkt voor velen een groot struikelblok. "Doordat de leerlingen hun startkwalificatie op één locatie, met één team en een pedagogisch-didactische visie kunnen halen, verwacht ik het voortijdig schoolverlaten verder terug te kunnen dringen", aldus de staatssecretaris. De afgelopen twee schooljaren zijn 70 vo-scholen en mbo-instellingen gestart met het opzetten van deze geïntegreerde leerroute. Van Bijsterveldt biedt deze scholen de gelegenheid om de samenwerking van het vmbo met het mbo en de opgedane kennis en expertise uit te bouwen. "Komend schooljaar wil ik onze aandacht specifiek richten op het bestrijden van het 'zomerlek'."

Ruimte aan de scholen
In deze leerroute vmbo-mbo2 volgen leerlingen maximaal 4 jaar onderwijs vanaf de bovenbouw van de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo, op weg naar een mbo- opleiding op niveau 2. Scholen mogen zélf vorm en inhoud geven aan de leergang. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor onderwijs op maat voor leerlingen die in het huidige systeem grote kans hebben om uit te vallen. Binnen het experiment is het vmbo-examen niet verplicht. Voorwaarde is wel dat er een terugvalgarantie moet zijn voor leerlingen als ze dreigen uit te vallen uit het experiment.
Als ze de leergang niet halen, moeten ze worden begeleid naar een traject dat leidt tot een vmbo- of een mbo-diploma. Het experiment VM2 wordt in 2013 geëvalueerd.

Vakcollege
Ook het Technisch College Velzen is één van de huidige 70 scholen, die de VM2-leergang aanbiedt. Staatssecretaris Van Bijsterveldt opende daar samen met Hans de Boer het Vakcollege. Het Vakcollege is een andere variant, naast VM2, die jongeren tot achttiende opleidt tot een specifiek vak. Hans de Boer: "Het Vakcollege sluit aan op de grote wens van veel jongeren om te leren met je handen. Dat onderwijs daagt jongeren uit en motiveert ze. Het houdt ze binnen de schoolbanken. Jongeren zijn trots op het vakmanschap en met deze opleiding is er een gegarandeerd uitzicht op een baan in de toekomst".

Volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt versterken het VM2-traject en het Vakcollege elkaar: "Goed dat steeds meer scholen beide leerroutes bieden. Op die manier kunnen jongeren kiezen voor een leerroute die bij ze past om zodoende een startkwalificatie te halen".