Haagse Chinese poorten 'toegangspoort van mogelijkheden'

De nieuwe poorten van Chinatown in Den Haag zijn een bewijs van de sterke banden tussen de Chinese gemeenschap en Den Haag en China en Nederland in het algemeen.

Dat zei staatssecretaris Heemskerk donderdag 28 februari 2010 bij de 'opening' van de poorten in de Haagse Wagenstraat. 'Voor mij staan de poorten symbool voor de culturele band tussen de twee landen en daarnaast voor de goede handelsrelatie. Vroeger gingen de poorten dicht bij gevaar. Nu staan ze voor gastvrijheid, de toegangspoort voor een wereld van mogelijkheden,' aldus Heemskerk.

Jaar van de Tijger

'Ik ben benieuwd wat het Jaar van de Tijger ons gaat brengen. De tijger staat volgens veel mensen symbool voor moed en concurrentiestrijd. Nederland zal er alles aan doen om nieuwe Chinese bedrijven te verwelkomen. Door te investeren in onze infrastructuur, innovatie, het zakenklimaat en de mogelijkheden om samen te werken,' zei de staatssecretaris.

Bij de opening waren de Chinese ambassadeur Zhang Jun, vertegenwoordigers van het Chinese bedrijfsleven, de Haagse Chinese gemeenschap en de wethouders Kool en Huffnagel van Den Haag aanwezig.

Werkgeversorganisatie

In november 2009 organiseerde de Chinese overheid een belangrijke handels- en investeringsmissie naar Nederland. In Den Haag sloten zeven Chinese bedrijven contracten met Nederlandse bedrijven met een waarde van 450 miljoen dollar. In oktober 2009 werd al bekend dat de Chinese werkgeversorganisatie WECBA een kantoor opent in Den Haag.