Hirsch Ballin: snelle aanpak van vernieling en geweld

De mogelijkheden om sneller te reageren op strafbare feiten als vernieling en geweld worden uitgebreid. Deze strafbare feiten tasten de leefbaarheid van de omgeving aan waarin mensen wonen, werken en uitgaan. Het gaat onder andere om vernielingen en geweld in wijken en winkelcentra, uitgaansgeweld, geweld tegen personen met een publieke taak en strafbare feiten die grootschalige evenementen verstoren.

Een snelle aanpak in meer gevallen zal het risico op recidive verminderen. Zo worden de gronden voor voorlopige hechtenis uitgebreid, worden door de rechter opgelegde maatregelen direct uitvoerbaar en worden de mogelijkheden om de vrijheid van verdachten te beperken als alternatief voor de voorlopige hechtenis verder ontwikkeld. Minister Hirsch Ballin heeft de initiatieven aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de maatregelen wil minister Hirsch Ballin in meer gevallen een snelle en passende interventie mogelijk maken om direct te reageren op een strafbaar feit en daarmee de maatschappelijke afkeuring tot uitingdrukking te brengen en het risico op herhaling van strafbare feiten te verminderen. Gedacht wordt hierbij aan het direct ten uitvoer leggen van gebieds- en contactverboden en reclasseringstoezicht.

De gronden voor voorlopige hechtenis worden uitgebreid. Als de verdachte van specifieke strafbare feiten als uitgaansgeweld in aanmerking komt voor een snelrechtzitting (binnen 14 dagen) kan dat in de toekomst een grond zijn voor voorlopige hechtenis. Het gaat vooral om strafbare feiten die gepleegd zijn in uitgaanscentra, tijdens grootschalige evenementen (zoals voetbalwedstrijden, dansfeesten, concerten) of gepleegd geweld tegen personen met een publieke taak. Het gaat dan om die vormen van geweldpleging of vernieling die zo ernstig zijn dat naar verwachting de rechter een vrijheidsstraf zal opleggen.