Koninklijke onderscheiding voor Chief Veterinary Officer Peter de Leeuw

De heer dr. P.W. de Leeuw, Chief Veterinary Officer bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld gekregen van minister Gerda Verburg van LNV.

Minister Verburg speldde Peter de Leeuw de versierselen op na afloop van het seminar over de internationale bestrijding van dierziekten dat ter gelegenheid van het afscheid van Peter de Leeuw van het ministerie van LNV was georganiseerd.

Peter de Leeuw ontvangt de onderscheiding voor zijn grote kennis van zaken en het overbrengen hiervan naar andere werelddelen - hij is nooit te beroerd om zo nodig direct in het vliegtuig te springen - en zijn tomeloze inzet in diverse moeilijke veterinaire en politieke dossiers. Hij heeft unieke ervaring en expertise en een enorm nationaal en internationaal netwerk waardoor de overheid en het bedrijfsleven nooit tevergeefs een beroep op hem deden. Zijn zeer grote inzet (letterlijk dag en nacht) bij zowel de bestrijding van mond- en klauwzeer, varkenspest en vogelgriep is van onschatbare waarde geweest.

Minister Verburg citeerde aan het begin van haar toespraak uit het proefschrift van Peter de Leeuw: "Veel vergadertijd zou kunnen worden bespaard wanneer de deelnemers het feit dat ze niets te zeggen hebben, zwijgend tot uitdrukking zouden brengen." Verburg: "De persoon die dit heeft gezegd is een man naar mijn hart. Het is een man die ik af en toe aan de vergadertafel heb gehad, maar die nooit zijn mond hield. En gelukkig maar, want hij had en heeft altijd wat te zeggen."

Peter de Leeuw zet zijn carrière voort als Nederlands deskundige op het gebied van opkomende dierziekten en zoönosen gedetacheerd bij de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.