Medaille-uitreikingen in Arnhem en Apeldoorn

Militairen van Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee hebben vandaag hun Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties ontvangen. De militairen namen het afgelopen jaar meerdere maanden deel aan militaire missies in Europa, het Midden-Oosten, Afrika of Azië. De uitreikingen vonden plaats in Arnhem en Apeldoorn.

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries reikte in Apeldoorn de onderscheidingen uit aan militairen van de ‘kleine’ missies. Brigadegeneraal Michiel van der Laan, commandant 13 gemechaniseerde Brigade uit Oirschot, reikte in Arnhem de onderscheidingen uit aan het recent teruggekeerde Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) van ISAF.

Kleine missies

In Apeldoorn ontvingen militairen afkomstig van alle 4 de krijgsmachtdelen hun medaille. Deze militairen maakten deel uit van kleinere internationale missies of waren individueel uitgezonden binnen een grotere Nederlandse missie. Het gaat daarbij om de EUFOR- EULEX- en KFOR-missies op de Balkan, de ISAF-missie in Afghanistan en de NTM-Irak en UNTSO-missie in het Midden-Oosten.

Staatssecretaris De Vries bedankte de mannen en vrouwen voor hun inzet in de verschillende missiegebieden. "Grote zaken als vrede, veiligheid en stabiliteit bereik je niet in een paar maanden. Daarvoor is tijd nodig. Het is belangrijk dat we dat onder ogen zien. Dat we geen onrealistische verwachtingen hebben. Dat we binnen de omstandigheden doen wat we kunnen. En weten dat dat tijd kost", aldus de bewindsman.

OMLT

In Arnhem ontvingen militairen van het Operational Mentor and Liaison Team de herinneringsmedaille voor hun inzet in Uruzgan. De OMLT´s vormen een essentieel onderdeel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Een OMLT traint en begeleidt een eenheid van het Afghaanse leger in Uruzgan, zodat die op termijn zelfstandig veiligheidsoperaties kan uitvoeren en de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kan overnemen. Om deze training en begeleiding goed te kunnen doen, leven en opereren de leden van de OMLT samen met de Afghaanse collega’s.

Waardering

Met de medaille en de ceremonies wil Defensie haar waardering uitspreken voor de inzet van deze militairen onder vaak bijzondere omstandigheden. De uitreiking vond plaats in het bijzijn van familie en relaties en werd begeleid met militaire muziek. Naast de herinneringsmedaille ontving iedere militair een broche in de vorm van een roos, waarmee symbolisch de waardering voor hun thuisfront kan worden uitgesproken. Alle kinderen van de uitgezonden militairen kregen bovendien een kindermedaillon.