Persconferentie na de ministerraad van 29 januari 2010

Na afloop van de ministerraad kijkt minister-president Balkenende onder meer terug op de conferenties in Londen over Afghanistan en Jemen.

Minister-president Balkenende:
Goedemiddag. Een aantal zaken uiteraard vandaag besproken in de ministerraad. Laat ik beginnen met zaken die betrekking hebben op buitenlands beleid.

Uiteraard hebben minister Verhagen en minister Koenders teruggeblikt op de Afghanistan-conferentie. Een belangrijke conferentie, omdat het natuurlijk gaat om de vraag van wat wordt de toekomst van het land? Hoe kijk je aan tegen ontwikkelingen op het gebied van goed bestuur, het tegengaan van corruptie, de veiligheid in het land, de betrokkenheid van anderen bij de ontwikkeling van Afghanistan? Minister Verhagen heeft nog eens uitgebreid verteld over zijn contacten en hetzelfde geldt evenzeer voor de heer Koenders.

In het verlengde daarvan: er was ook sprake van de Jemen-conferentie. U weet dat wij ons zorgen maken, grote zorgen over de ontwikkelingen in dat land. Het is een land dat al lange tijd gekenmerkt wordt door tal van problemen. Dat maakt dat het land openstaat, vatbaar is voor risico's op het gebied van veiligheid en terrorisme. Tegelijkertijd kan een land niet zonder internationale betrokkenheid. Dat is ook de reden waarom tijdens die conferentie over dit onderwerp is gesproken. Duitsland zal de coördinatie ter hand nemen op het gebied van sociaaleconomische hervormingen in Jemen. Nederland zal een bijdrage leveren aan het denken over de bevordering van de rechtsstaat. Het is zo dat Nederland al langere tijd betrokken is bij Jemen. Dat geldt al sinds 1978. We zijn al een hele tijd betrokken bij de ontwikkelingen in het land, maar daar zijn we voorlopig nog niet vanaf. Er moet nog veel gebeuren. Het is goed dat daar een conferentie over heeft plaatsgevonden.

Verder is het goed om ook hier te melden de zorg en het meeleven ten aanzien van wat zich heeft afgespeeld in Luik door de gasexplosie en de brand. Inmiddels zijn twaalf mensen omgekomen. We willen ook op deze plaats onze betrokkenheid tonen en het meeleven overbrengen.