Plasterk: boekenkorting voor werknemers en auteurs

Minister Plasterk maakt het boekhandels en uitgeverijen weer mogelijk om met korting boeken te verkopen aan hun werknemers en auteurs. Ook stelt hij een onderzoek in naar de invloed die het e-boek gaat uitoefenen op de boekenmarkt.

Plasterk schrijft dat in zijn evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs. Hij komt tot de conclusie dat de wet, die vijf jaar geleden inging, goed werkt. Het aantal 'fysieke' boekwinkels is stabiel gebleven, al is het assortiment in een deel daarvan versmald. Daar staat tegenover dat het aantal internetwinkels met een breed assortiment is gestegen.

De boekensector staat aan de vooravond van een digitaliseringsgolf, constateert Plasterk: het fysieke boek is nog dominant maar het e-boek is sinds afgelopen jaar een serieus alternatief. Een onderzoek moet duidelijkheid geven over de vraag of een vaste prijs voor het e-boek, dat nu buiten de wet valt, wenselijk is.

Plasterk heeft verder besloten om de zogeheten 'collegiale korting' weer in te voeren. Deze reductie van 40 procent die uitgeverijen en boekhandels hun auteurs en werknemers mogen aanbieden, werd afgeschaft met de invoering van de wet. Omdat dergelijke arrangementen in andere bedrijfstakken gebruikelijk zijn en kortingen de vakkennis en belezenheid bevorderen, maakt Plasterk de korting weer mogelijk. Dat heeft als voordeel dat deze - veelal niet zeer welgestelde - groep de 'eigen' producten wat gemakkelijker kan aanschaffen.

Ook schaft hij de vaste prijs voor geïmporteerde bladmuziek af. Schommelingen in de wisselkoers en prijswijzigingen door de buitenlandse uitgever maken directe doorberekening in de Nederlandse verkoopprijzen onnodig lastig.