Militairen oefenen volop voor uitzending Uruzgan (video)

De 17e voorbereidingsoefening op rij waarin militairen oefenen voor uitzending naar Afghanistan is in volle gang. De militairen trainen nog tot en met 5 februari in delen van Utrecht en Gelderland, tijdens oefening Uruzgan Integration.

Met 1400 militairen is Uruzgan Integration geen kleine oefening. Naast de zichtbare verplaatsingen over de weg of met helikopters door de lucht, speelt de oefning zich hoofdzakelijk af op militaire terreinen.

De 17e voorbereidingsoefening op rij waarin militairen oefenen voor uitzending naar Afghanistan. De militairen trainen van 25 januari tot en met 5 februari 2010 in delen van Utrecht en Gelderland, tijdens oefening Uruzgan Integration.

Scenario

Militairen die vanaf maart de Battlegroup vormen trainen daar bijvoorbeeld in het contact leggen met de bevolking. Wanneer een praatje met een malek (dorpsoudste) echter uitloopt op geweld en zelfs escaleert tot een vuurgevecht, moeten de slachtoffers die daarbij vallen zo snel mogelijk per helikopter worden afgevoerd. Een scenario waarin verschillende aspecten van het militaire werk samenkomen. Niet alleen het communiceren met de lokale bevolking en de eenheden onderling, maar ook het tactisch verplaatsen, het schieten en het verlenen van eerste hulp.

Integratieoefening

De zogenoemde integratieoefening wordt gehouden voor iedere lichting militairen die wordt uitgezonden naar Uruzgan. Tijdens de oefening stemmen de verschillende eenheden, afkomstig uit marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee, hun taken op elkaar af. Zo werken de militairen van de landmacht, net als in Uruzgan, nauw samen met het Defensie Helikopter Commando van de luchtmacht. De Battlegroep wordt gevormd door infanteristen van de landmacht en een compagnie mariniers. De oefening geldt als de belangrijke voorbereiding op de inzet in Uruzgan.