Gemengde gevoelens na succesvolle missie op Haïti (video)

“De beelden die ik daar gezien heb, zullen me nog wel een tijdje bijblijven”, laat luitenant-ter-zee der eerste klasse Maarten Veenstra weten. “Toch blijft het gevoel overheersen dat we heel veel goeds hebben gedaan.” Vandaag keerde de commandant van Hr. Ms. Pelikaan met zijn bemanning vanuit Haïti terug op Curaçao.

De militairen hielpen in het door een aardbeving verwoeste gebied bij de distributie van hulpgoederen, het verzorgen van gewonden en het toegankelijk maken van de haven.

Terugblik op de inzet van Defensie na de aardbeving in Haïti.

Snel en kordaat

“Aan de ene kant moet je een gebied verlaten waar nog heel veel te doen is, dat is jammer”, aldus Veenstra. “Aan de andere kant zijn wij als militairen natuurlijk uitgezonden om noodhulp te verrichten. En dat is ook onze sterkte kant: snel en kordaat optreden en vervolgens de hulp overlaten aan instanties die daarin gespecialiseerd zijn.”

Positieve bijdrage

Bij terugkomst werden de opvarenden opgewacht door commandeur Peter Lenselink, als Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied de hoogste militaire vertegenwoordiger in de West. De onlangs aangetreden Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom sprak in een videoboodschap zijn waardering uit: “Ik kan me voorstellen dat het met gemengde gevoelens is dat jullie terugkeren op de Antillen, maar wat bovenaan moet blijven staan, is de bijdrage die jullie hebben geleverd. Jullie hebben enorm veel goed werk kunnen doen in een omgeving waar de wanhoop nabij was.”