Hr. Ms. Tromp vertrekt naar Somalië

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr. Ms. Tromp is vanmorgen om 10.00 uur vanuit haar thuishaven Den Helder vertrokken naar de wateren rond Somalië om daar deel te nemen aan de antipiraterij-missie Atalanta.

Ondanks de zware sneeuwval vertrok Hr. Ms. Tromp maandagochtend stipt op tijd. Uitgezwaaid door familie en vrienden gooide de bemanning van het marinefregat de trossen los om op te stomen richting de kustwateren van Somalië waar ze medio februari beginnen met hun missie tegen piraterij.

Operatie Atalanta

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU-taakgroep zijn het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’, het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het verstoren van piraterij. Momenteel wordt de taakgroep aangestuurd door een EU-staf onder Italiaanse leiding. Hr. Ms. Tromp is het vijfde schip van de Nederlandse marine op rij dat in de wateren rond Somalië wordt ingezet in het kader van piraterijbestrijding.