Kamerbrief inzake beantwoording kamervragen van de leden Peters en Van Gent over de economische blokkade tegen Cuba

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters en Van Gent over de economische blokkade tegen Cuba. Deze vragen werden ingezonden op 15 januari 2010 met kenmerk 2010Z00718.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Peters en Van Gent (GroenLinks) over de economische blokkade tegen Cuba.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de op 28 oktober 2009 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen resolutie 64/4, welke oproept tot het opheffen van de economische blokkade tegen Cuba?

Antwoord

Ja

Vraag 2
Deelt u de mening dat de instandhouding van de blokkade van Cuba, naast het feit dat het ernstige schade toebrengt aan de Cubaanse economie, tevens de handelsvrijheid van Nederlandse bedrijven beperkt, en dit een onwenselijke situatie is? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja

Vraag 3
Bent u bereid om, in navolging van andere EU-landen, bij de Verenigde Staten aan te dringen op een beëindiging van de economische blokkade tegen Cuba? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja, Nederland heeft evenals de afgelopen jaren samen met de andere lidstaten van de Europese Unie de VN resolutie ondersteund die de Verenigde Staten oproept het embargo te beëindigen.