Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Nicolaï en Ten Broeke over het bericht dat EU-voorzitter Spanje het Ankara-protocol negeert in onderhandelingen met Turkije

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Nicolaï en Ten Broeke over het bericht dat EU-voorzitter Spanje het Ankara-protocol negeert in onderhandelingen met Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 15 januari 2010 met kenmerk 2010Z00720.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Staatssecretaris voor Europese

Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van de leden Nicolaï en Ten Broeke (VVD) over het bericht dat EU-voorzitter Spanje het Ankara-protocol negeert in onderhandelingen met Turkije.

Vraag 1

Bent u bekend met het nieuwsbericht “EU plant grote stap in Turkse toetreding”? 1)

Antwoord

Ja

Vraag 2
Steunt u het voorbarige voornemen van Spanje om onderhandelingen te beginnen over nog minstens vier beleidsterreinen?

Antwoord

In het onderhandelingsraamwerk uit 2005 is vastgelegd dat toetreding tot de EU het doel is van de onderhandelingen met Turkije. Tegelijkertijd is overeengekomen dat de onderhandelingen een open-einde proces zijn, waarvan de uitkomst en derhalve toetreding niet op voorhand vastligt. De voortgang die wordt geboekt in het pre-accessietraject is afhankelijk van de doorgevoerde hervormingen. Daarmee heeft Turkije het tempo van toenadering tot de EU grotendeels in eigen hand. Vanwege EU-brede en bilaterale blokkades op een aantal onderhandelingshoofdstukken, maar ook als gevolg van binnenlandspolitieke gevoeligheden in Turkije zelf, is het aantal hoofdstukken dat realistisch gesproken op korte termijn kan worden geopend op dit moment beperkt. Ik steun het Spaanse voornemen te onderzoeken op welke beleidsterreinen wel voortgang kan worden geboekt waarbij leidend blijft of Turkije aan de voorwaarden voldoet die voortgang rechtvaardigen.

Vraag 3
Is er naar de mening van de Regering de afgelopen maanden wezenlijke vooruitgang geboekt in de implementatie van het Ankara-protocol, in het bijzonder het toelaten van Cypriotische schepen en vliegtuigen tot Turkije?

Vraag 4
Bent u bereid bij uw Spaanse collega aan te dringen op het niet openen dan wel heropenen van nieuwe hoofdstukken tot het Ankara-protocol geïmplementeerd wordt?

Antwoord op de vragen 3 en 4

Naar de mening van de Regering is er de afgelopen maanden geen noemenswaardige voortgang geboekt in de implementatie van het Ankara-protocol. Als gevolg hiervan komen de acht onderhandelingshoofdstukken die in december 2006 bij wijze van sanctie werden bevroren voorlopig niet ter tafel. Ook zullen er geen hoofdstukken voorlopig kunnen worden gesloten. Conform de conclusies die de Raad Algemene Zaken op 8 december 2009 aanvaardde, zal de Europese Commissie in het najaar van 2010 de Turkse implementatie van het Ankara-protocol opnieuw evalueren.

Zoals wij ook stelden tijdens het Algemeen Overleg over de Uitbreiding van 11 november, als tijdens het debat over de Staat van de Unie van 1 december 2009, is de regering geen voorstander van het nemen van additionele (straf)maatregelen tegen Turkije door nieuwe hoofdstukken te bevriezen.

Turkije benadeelt zichzelf al zeer door het Ankara-protocol niet uit te voeren (zie ook het verslag van de Raad Algemene Zaken van 7/8 december, uw kenmerk 21501-02 nr 939). Wij zien dan ook geen aanleiding nu bij onze Spaanse collega’s aan te dringen op aanvullende maatregelen.

1) Nu.nl, 8 januari 2010

httpwww.nu.nl/politiek/2158470/eu-plant-grote-stap-in-turkse-toetreding.html