Kamerbrief inzake Walvisvangst

In het verlengde van voorgaande informatie die ik Uw Kamer deed toekomen over de inspanningen van de regering met betrekking tot terugdringing van de walvisvangst in de Grote Oceaan en het zekerstellen dat het recht van demonstratie tegen deze walvisvaart wordt gerespecteerd, maar dat de demonstraties moeten plaatsvinden binnen de regels voor veiligheid op zee, hecht ik er aan U te informeren over de oproep die ik op 7 december jl. heb gedaan met mijn Australische en Nieuw-Zeelandse collegae.

Deze oproep, vervat in bijgaande verklaring, verwoordt allereerst ons verzet tegen de walvisvangst voor zogenaamd wetenschappelijke doeleinden en we spreken dan ook onze grote teleurstelling uit over de afvaart van de Japanse walvisvloot richting Stille Zuidzee.

Het komende Japanse walvisvaartseizoen leidt vermoedelijk opnieuw tot protest van de ‘Sea Shepherd Conservation Society’, onder meer met inzet van de ‘Steve Irwin’, het in Nederland geregistreerde schip en de in Nieuw Zeeland geregistreerde ‘Ady Gil’. In de oproep wordt het recht op vreedzaam protest onderstreept, maar gevaarlijke of gewelddadige acties worden veroordeeld, of die acties nu komen van demonstranten of van walvisvaarders.

Aangezien de demonstraties van de ‘Sea Shepherd Conservation Society’ plaatsvinden in de Antarctische wateren, een verafgelegen en onherbergzaam gebied waar vijandige incidenten grote risico’s met zich meebrengen en de mogelijkheden voor hulp of redding klein zijn roepen,roepen we alle partijen op zich terughoudend op te stellen en de veiligheid op zee de hoogste prioriteit te geven.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen