Meer inzicht in kwaliteit mbo-opleidingen

Van de circa 11.000 mbo-opleidingen zijn er 64 zeer zwak.

De lijst met zeer zwakke opleidingen staat vanaf vandaag op de website van de Onderwijsinspectie. "Deze lijst geeft transparantie en inzicht voor studenten en ouders. Maar laat het vooral een prikkel zijn voor roc's om waar nodig de kwaliteit te verbeteren", aldus Van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt zet zich in voor meer transparantie en kwaliteitsverbetering van mbo-opleidingen. Volgens haar plukken uiteindelijk ouders en leerlingen de vruchten van meer transparantie in het aanbod van beroepsopleidingen. Nog dit jaar zal daarom de inspectie de profielen van alle mbo-instellingen toegankelijk worden. "Studenten kunnen op basis van betrouwbare informatie een passende studiekeuze maken. Maar ook wil ik recht doen aan al die mbo-opleidingen waar het gewoon goed gaat. Dat kun je alleen door alle inzichtelijk te maken hoe alle opleidingen het doen", aldus Van Bijsterveldt.

Om de kwaliteit van de mbo-opleidingen te verbeteren, heeft de staatssecretaris het toezicht van de Inspectie onlangs verscherpt. Zij is tevens van mening dat de kwaliteitsverbetering samen gaat met een evenwichtige medezeggenschap. Mbo-studenten krijgen daarom nog dit jaar handvatten om meer invloed uit te oefenen binnen hun school. Ook vindt de staatssecretaris het noodzakelijk dat er deugdelijke klachtenprocedures komen voor studenten. De onderwijsinstellingen worden bovendien ondersteund bij de invoering van het competentiegericht onderwijs en het verbeteren van hun bedrijfsvoering. "De basis moet op orde, de lat omhoog", stelt Van Bijsterveldt.