Nieuwe leiding Task Force Uruzgan

Vandaag hebben brigadegeneraal Kees van den Heuvel en civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol de leiding van de Task Force Uruzgan (TFU) overgenomen van hun voorgangers Marc van Uhm en Michel Rentenaar. Van den Heuvel (commandant TFU VIII) en De Mol (directeur van het Provinciaal Reconstructie Team, PRT) sturen de komende 6 maanden de uitgezonden militairen en burgers in de Afghaanse provincie aan.

Het PRT is volgens Rentenaar inmiddels een ‘sterk merk’ in de Afghaanse provincie: de militairen en diplomaten van het PRT hebben het voortouw in de ontwikkeling van Uruzgan. “Veel mensen profiteren van verbeteringen op het gebied van onderwijs, woonomgeving en waterhuishouding. Het districtgebouw in Chora, dat tijdenlang als uitvalsbasis voor militairen diende, is overgedragen aan de lokale autoriteiten. De kracht van deze missie is in feite een goede combinatie van de militaire doe-mentaliteit en de specifieke civiele know-how.”

Ook op het gebied van veiligheid zijn er de afgelopen maanden belangrijke resultaten geboekt volgens commandant Van Uhm:

  • “We hebben de provincieautoriteiten ondersteund bij de verkiezingen op 20 augustus. Uruzgan was de enige provincie waar alle stemkantoren open waren.”
  • Daarnaast bleef de TFU de baas in de gebieden waar het PRT werzaam was - Deh Rahwod, Tarin Kowt en Chora. Civiel-militaire samenwerking is in die gebieden omgezet naar structurele ontwikkeling door internationale en hulporganisaties.
  • “Ten derde hebben we deze gebieden dichter bij elkaar gebracht door operaties uit te voeren in gebieden die voorheen niet of slecht toegankelijk waren.”

De inzet had ook een keerzijde. Naast Afghaanse en Amerikaanse politieagenten en militairen kwamen er het afgelopen half jaar 2 Nederlandse militairen om; op 6 september sneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt en één dag later sergeant-majoor Mark Leijsen. Hoewel deze zwarte dagen een stempel drukken op het werk van de vertrekkende TFU-eenheid, kijken zij terug op een geslaagde missie, die onder de nieuwe leiding kan de komende maanden kan worden voortgezet.